Isolatieprojecten

Lek en Waard Wonen vindt het belangrijk dat huurders beschikken over een goed geïsoleerd huis met een lagere energierekening en met meer comfort.

Isolatieprojecten
In de periode 2016 t/m 2023 voert Lek en Waard Wonen bij ruim 1.400 woningen isolerende maatregelen uit. De werkzaamheden bestaan op hoofdlijnen uit het isoleren van de begane grondvloeren, het isoleren van de spouwmuren van de gevels en het isoleren aan de binnenzijde van de daken. Daarnaast wordt het enkel glas vervangen door HR++ glas.

Duurzaamheidsmaatregelen aan de installaties van de woning
Een volgende stap in het doorvoeren van duurzaamheidsmaatregelen zijn maatregelen aan de installaties, zoals de cv-ketel. Lek en Waard Wonen is op dit moment nog terughoudend met (grote) investeringen in nieuwe technieken en installaties die zich nog moeten bewijzen.

Nieuwbouw
Bij het ontwikkelen van nieuwbouwwoningen sluit Lek en Waard Wonen aan bij de laatste stand van zaken. De recente nieuwbouw in de Van Vlietstraat in Nieuw-Lekkerland en de Emmastraat in Groot-Ammers is uitgevoerd zonder gasaansluiting en als Nul op de Meter woning. Dat betekent dat de woning zeer goed geïsoleerd is en daardoor weinig energie nodig heeft voor verwarming. Daarnaast wekt de woning net zoveel energie op als de bewoner nodig heeft voor verwarming, warm water en eigen gebruik.

Energielabel
Alle woningen van Lek en Waard Wonen hebben een energielabel. Dit label geeft aan hoe energiezuinig een woning is. We vermelden het energielabel in de advertentie als de woning wordt aangeboden.

Het energielabel geeft aan hoe energiezuinig uw woning is. Bij een nieuw huurcontract ontvangt u dit label van Lek en Waard Wonen. De labels lopen van A t/m G. Label A++ is het hoogst haalbare label, de woning is dan zeer zuinig met energie, bijvoorbeeld door optimale isolatie van de woning. Dit label is bijna alleen beschikbaar voor duurzaam gebouwde nieuwbouwwoningen. Label G is het laagste label, de woning is dan niet energiezuinig. Er gaat bijvoorbeeld veel energie verloren bij het verwarmen van de woning door de aanwezigheid van enkel glas. Meestal geldt: hoe ouder de woning, hoe lager het label; een uitgevoerd onderhoudsproject kan echter de energieprestatie behoorlijk hebben verbeterd.
Met het energielabel kunt u snel en makkelijk zien, of u op een relatief hoge of een lage energierekening moet rekenen. Met de verwachte stijging van de energiekosten in de komende jaren kan dit voor u belangrijk zijn om te weten. Bovendien is een energiezuinig huis comfortabel en goed voor het milieu.

Dat kan zeker! Uw eigen gedrag is mede bepalend voor de energierekening. Wanneer u de thermostaat laag zet omdat u weinig thuis bent, betaalt u minder voor energie dan wanneer de verwarming de hele dag op 20 graden staat. Het energielabel gaat uit van een ‘gemiddeld’ gedrag van u als bewoner. Kijk voor slimme tips op de energiebespaarmeter.