Duurzaam wonen

We investeren in energiebesparende maatregelen voor onze woningen en kiezen bewust voor materialen, installaties, systemen en onderhoudsmethoden die het milieu minder belasten.

Complexen met platte daken
Lek en Waard Wonen laat in 2023 op complexen met platte daken (bijv. Vijverhof, Waellant en Hof van Ammers) zonnepanelen installeren.  

Bewoners van die complexen kunnen lid worden van een energie-coöperatie ZonSamen om van deze zonnepanelen te profiteren. U betaalt dan eenmalig 1 euro. Vervolgens deelt u jaarlijks mee in de opbrengsten van de zonnepanelen. 

Door een enorm tekort aan materiaal op de markt voor zonnepanelen is de installatie uitgesteld. Zodra het kan, wordt gestart met het installeren. Leden van de energiecorporatie krijgen een brief waarin de planning staat aangegeven. 

Individuele woningen
In het eerste kwartaal van 2023 zijn we gestart met het installeren van zonnepanelen in Streefkerk. Nu volgt Nieuwpoort. De huurders uit het dorp worden aangeschreven en op
20 maart 2023 wordt een bewonersavond gehouden. 

De geschikte woningen in de andere kernen volgen. Hiervan is nog geen planning bekend. We zijn hiervoor afhankelijk van de levertijden van de zonnepanelen, het montagemateriaal en de beschikbaarheid van installateurs.

 

Niet alle woningen zijn geschikt voor zonnepanelen. De ligging is niet goed of de ruimte op het dak is beperkt. Woningen met een dakkapel worden niet voorzien van panelen. Om vervolgens in aanmerking te komen gelden nog een aantal voorwaarden. Iedereen die in aanmerking komt voor zonnepanelen wordt persoonlijk geïnformeerd.

Lek en Waard Wonen geeft op dit moment geen toestemming voor het zelf plaatsen van zonnepanelen. Zonnepanelen die door de vaste leverancier van Lek en Waard Wonen worden geplaatst, blijven op het dak liggen bij vertrek van de huurder. Als huurders zelf zonnepanelen laten plaatsten, krijgt de corporatie te maken met allerlei verschillende installaties op de woningen, wat lastig is voor het beheer. Eventueel zelf aangebrachte eigen installaties moeten bij verhuizing door de huurder zelf verwijderd worden als Lek en Waard Wonen die niet overneemt.

 

Lek en Waard Wonen investeert op dit moment in vloer-, gevel- en zolderisolatie zonder huurverhoging voor de zittende huurder. Dit project loopt nog tot en met 2023.

In de periode 2016 t/m 2023 voert Lek en Waard Wonen bij ruim 1.400 woningen isolerende maatregelen uit. De werkzaamheden bestaan op hoofdlijnen uit het isoleren van de begane grondvloeren, het isoleren van de spouwmuren van de gevels en het isoleren aan de binnenzijde van de daken. Daarnaast wordt het enkel glas vervangen door HR++ glas. Lek en Waard Wonen vindt het belangrijk dat huurders beschikken over een goed geïsoleerd huis met een lagere energierekening en met meer comfort. Èn we dragen zo bij aan een beter milieu!

Een volgende stap in het doorvoeren van duurzaamheidsmaatregelen zijn maatregelen aan de installaties, zoals de cv-ketel. Lek en Waard Wonen is op dit moment nog terughoudend met (grote) investeringen in nieuwe technieken en installaties die zich nog moeten bewijzen.

Alle woningen van Lek en Waard Wonen hebben een energielabel. Dit label geeft aan hoe energiezuinig een woning is. We vermelden het energielabel in de advertentie als de woning wordt aangeboden

Wat is het energielabel?
Het energielabel geeft aan hoe energiezuinig uw woning is. Bij een nieuw huurcontract ontvangt u dit label van Lek en Waard Wonen. De labels lopen van A t/m G. Label A++ is het hoogst haalbare label, de woning is dan zeer zuinig met energie, bijvoorbeeld door optimale isolatie van de woning. Dit label is bijna alleen beschikbaar voor duurzaam gebouwde nieuwbouwwoningen. Label G is het laagste label, de woning is dan niet energiezuinig. Er gaat bijvoorbeeld veel energie verloren bij het verwarmen van de woning door de aanwezigheid van enkel glas. Meestal geldt: hoe ouder de woning, hoe lager het label; een uitgevoerd onderhoudsproject kan echter de energieprestatie behoorlijk hebben verbeterd.

Wat heb ik als huurder aan het energielabel?
Met het energielabel kunt u snel en makkelijk zien, of u op een relatief hoge of een lage energierekening moet rekenen. Met de verwachte stijging van de energiekosten in de komende jaren kan dit voor u belangrijk zijn om te weten. Bovendien is een energiezuinig huis comfortabel en goed voor het milieu.

Bij het ontwikkelen van nieuwbouwwoningen sluit Lek en Waard Wonen aan bij de laatste stand van zaken. De nieuwbouw aan de Van Vlietstraat in Nieuw-Lekkerland en de Emmastraat in Groot-Ammers is uitgevoerd zonder gasaansluiting en als Nul op de Meter woning. Dat betekent dat de woning zeer goed geïsoleerd is en daardoor weinig energie nodig heeft voor verwarming. Daarnaast wekt de woning net zoveel energie op als de bewoner nodig heeft voor verwarming, warm water en eigen gebruik.

Meer weten over zonnepanelen?
Contactpersoon

Marieke Damsteegt bereikbaar op
m.damsteegt@lwwonen.info