Duurzaam wonen

We investeren in energiebesparende maatregelen voor onze woningen en kiezen bewust voor materialen, installaties, systemen en onderhoudsmethoden die het milieu minder belasten.

In de periode 2016 t/m 2023 voert Lek en Waard Wonen bij ruim 1.400 woningen isolerende maatregelen uit. De werkzaamheden bestaan op hoofdlijnen uit het isoleren van de begane grondvloeren, het isoleren van de spouwmuren van de gevels en het isoleren aan de binnenzijde van de daken. Daarnaast wordt het enkel glas vervangen door HR++ glas. Lek en Waard Wonen vindt het belangrijk dat huurders beschikken over een goed geïsoleerd huis met een lagere energierekening en met meer comfort. Èn we dragen zo bij aan een beter milieu!

Een volgende stap in het doorvoeren van duurzaamheidsmaatregelen zijn maatregelen aan de installaties, zoals de cv-ketel. Lek en Waard Wonen is op dit moment nog terughoudend met (grote) investeringen in nieuwe technieken en installaties die zich nog moeten bewijzen.

Bij het ontwikkelen van nieuwbouwwoningen sluit Lek en Waard Wonen aan bij de laatste stand van zaken. De nieuwbouw in 2020/2021 aan de Van Vlietstraat in Nieuw-Lekkerland en de Emmastraat in Groot-Ammers wordt uitgevoerd zonder gasaansluiting en als Nul op de Meter woning. Dat betekent dat de woning zeer goed geïsoleerd is en daardoor weinig energie nodig heeft voor verwarming. Daarnaast wekt de woning net zoveel energie op als de bewoner nodig heeft voor verwarming, warm water en eigen gebruik.

Alle woningen van Lek en Waard Wonen hebben een energielabel. Dit label geeft aan hoe energiezuinig een woning is. We vermelden het energielabel in de advertentie als de woning wordt aangeboden

Wat is het energielabel?
Het energielabel geeft aan hoe energiezuinig uw woning is. Bij een nieuw huurcontract ontvangt u dit label van Lek en Waard Wonen. De labels lopen van A t/m G. Label A++ is het hoogst haalbare label, de woning is dan zeer zuinig met energie, bijvoorbeeld door optimale isolatie van de woning. Dit label is bijna alleen beschikbaar voor duurzaam gebouwde nieuwbouwwoningen. Label G is het laagste label, de woning is dan niet energiezuinig. Er gaat bijvoorbeeld veel energie verloren bij het verwarmen van de woning door de aanwezigheid van enkel glas. Meestal geldt: hoe ouder de woning, hoe lager het label; een uitgevoerd onderhoudsproject kan echter de energieprestatie behoorlijk hebben verbeterd.

Wat heb ik als huurder aan het energielabel?
Met het energielabel kunt u snel en makkelijk zien, of u op een relatief hoge of een lage energierekening moet rekenen. Met de verwachte stijging van de energiekosten in de komende jaren kan dit voor u belangrijk zijn om te weten. Bovendien is een energiezuinig huis comfortabel en goed voor het milieu.

Complexen met platte daken
Lek en Waard Wonen is van plan om in 2021op diverse complexen met platte daken (bijv. Vijverhof, Waellant en Hof van Ammers) een zonnepanelen-installatie te installeren. Bewoners van die complexen kunnen lid worden van een energie-coöperatie om van deze zonnepanelen te profiteren. Hierover ontvangen zij dan nog uitleg.
De verwachting is dat eind 2021 de eerste zonnepanelen-installaties geplaatst zijn.

Complexen met schuine daken
Mocht dit een succes zijn, dan zal het plaatsen van zonnepanelen uitgebreid worden naar woningen met schuine daken.

Individuele woningen
Pas nadat er duidelijkheid is over het plaatsen van zonnepanelen op complexen met schuine daken, zal Lek en Waard Wonen spelregels vaststellen om individueel zonnepanelen op schuine daken te installeren. De verwachting is dat dit op z’n vroegst mogelijk is vanaf 2022.
Het zelf investeren in zonnepanelen kan alleen door middel van een ZAV-aanvraag . Hiervoor gelden strenge voorwaarden, onder andere dat de hele installatie bij opzegging van de huur ook weer verwijderd moet worden door de huurder en dat de huurder moet zorgen voor tijdelijke verwijdering bij noodzakelijk onderhoud.
LWW raadt de huurders daarom aan om te wachten totdat de spelregels voor het individueel plaatsen van zonnepanelen op schuine daken in 2022 zijn vastgesteld.

Lek en Waard Wonen investeert op dit moment in vloer-, gevel- en dakisolatie zonder huurverhoging voor de zittende huurder. Dit project loopt nog tot en met 2023.

TIP! Verlaag uw woonlasten

Uw eigen gedrag is mede bepalend voor de energierekening. Wanneer u de thermostaat laag zet omdat u weinig thuis bent, betaalt u minder voor energie dan wanneer de verwarming de hele dag op 20 graden staat. Slimme tips voor het besparen van energie vindt u in de handige bespaarmeter.