Ik wil huren

Lek en Waard Wonen beheert ruim 2.550 woningen in de gemeente Molenlanden. De meeste van deze woningen zijn sociale huurwoningen. Hieronder vindt u alle informatie over het huren van een woning.

Sociale huur

Via Woongaard kunt u zich inschrijven als woningzoekende.

Houdt de woonwensen in uw profiel zo ‘breed of open’ mogelijk, zodat u zo min mogelijk aanbod mist.

Als u wilt verhuizen naar een appartement, adviseren wij u om bij ‘toegankelijkheidslabel’ te kiezen voor ‘gelijkvloers’ en ‘rolstoeltoegankelijk’.

Op de website van Woongaard staat een inkomenstabel die aangeeft binnen welke huurprijsklasse u kunt reageren op vrijkomende huurwoningen. 

Op het moment dat u geselecteerd bent voor een woning én u heeft aangegeven dat u de woning wilt huren, dan zal uw financiële situatie worden beoordeeld volgens de toewijzingsregels. Deze toewijzingsregels zijn te vinden op Woongaard. Ook wordt nagegaan of u een schuld heeft. Een schuld kan een reden zijn om geweigerd te worden. Dit zal per situatie worden beoordeeld.

Binnen Woongaard werken 16 woningcorporaties samen, verspreid over 5 regio’s:

  • Alblasserwaard
  • Vijfheerenlanden
  • Bommelerwaard
  • Land van Heusden en Altena
  • Rivierenland

U kunt in alle regio’s huren.

Ontvangt u AOW en heeft u eigen vermogen? Op basis van een aantal voorwaarden mag u het eigen vermogen meetellen om in aanmerking te komen voor een duurdere huurwoning. 

Klik hier voor de aanvullende voorwaarden!

Klik hier

Vrije sector

Huren in de vrije sector betekent een woning huren boven de sociale huurgrens van € 879,66 (prijspeil 2024). Voor een vrije sector huurwoning kunt u niet in aanmerking komen voor huurtoeslag.

Het aanbod vindt u op www.woongaard.com onder ‘vrijesectorhuur’.

Als uw inkomen hoger is dan € 52.671,- (prijspeil 2024).

Nee, u hoeft zich daarvoor niet bij ons in te schrijven.

Woongaard

Onze volledige aanbod sociale huur en vrije woningen is te vinden op Woongaard. Via dit platform beheren wij de verhuur van de woningen. Dit betekent ook dat u zich daar inschrijft als u kans wilt maken op een woning.

Bekijk de huurinkomenstabel voor meer informatie over de huurprijsgrenzen en inkomensgrenzen voordat u gaat reageren. Vul het woord ‘huurinkomenstabel’ in bij de zoekmogelijkheden op de pagina informatie. 

Inschrijven/uitschrijven

Via Woongaard kunt u zich inschrijven als woningzoekende. Als u een Nederlands identiteitsbewijs of een geldige verblijfsvergunning heeft, kunt u zich vanaf 18 jaar inschrijven.

U betaalt eenmalig € 25,00 aan inschrijfkosten. 

  • Het is belangrijk dat u de juiste gegevens opgeeft bij uw inschrijving. Uw inkomen, huishoudsamenstelling en leeftijd bepalen voor welke woning u in aanmerking komt.
  • Bij uw inschrijving kunt u zich aanmelden voor de gratis Digizine van Woongaard. De Digizine is een e-mail met hierin wekelijks het aanbod huurwoningen dat past bij uw situatie en woonwensen.
  •  Tip! Vul bij woonwensen alleen de gewenste woonplaats in. 
  • Na inschrijving ziet u op de website van Woongaard de huurwoningen die passen bij uw situatie.

U kunt er zelf op ieder moment voor kiezen om uw inschrijving als woningzoekende te laten vervallen. Log hiervoor in op uw Woongaardprofiel. Klik op ‘mijn gegevens’ en vervolgens op ‘profiel’. Aan de rechterzijde ziet u een knop om u uit te schrijven. Let op bij actuele of lopende reacties kunt u niet uitschrijven.

Reageren, weigeren of accepteren

Heeft u een woning gevonden via Woongaard? Dan kunt u hierop reageren (afhankelijk van de voorwaarden). U kunt maximaal op 3 woningen reageren waarvan de reactietermijn nog loopt .

Bent u na sluiting van de reactietermijn de eerste kandidaat, dan ontvangt u een uitnodiging van de woningcorporatie om de woning te bezichtigen. Na bezichtiging kunt u de woning accepteren of weigeren.

U kunt de woning zonder verdere gevolgen weigeren.
U komt hierdoor niet onderaan de wachtlijst te staan en uw inschrijving blijft ongewijzigd.
U kunt gewoon opnieuw reageren op andere woningen. 
Bovenstaande informatie geldt niet als u urgentie heeft! 

Accepteert u de woning, dan controleert de woningcorporatie uw gegevens. Wordt de woning aan u toegewezen, dan ondertekent u het huurcontract. U kunt dan ook eventuele afspraken met de voorgaande bewoners maken voor overname van spullen zoals bijv. gordijnen en vloerbedekking.

Uw inschrijving als woningzoekende komt te vervallen. Indien gewenst, kunt u zich wel opnieuw inschrijven.