Wat zijn de nadelen van een airconditioning?
Aan het koelen van uw woning met een airconditioning zitten nogal wat nadelen. Ze zijn prijzig en kunnen geluidsoverlast opleveren voor u en uw buren. Zeker als u het onderhoud niet goed heeft geregeld. Ook kan uw energierekening flink stijgen. Een zuinigere oplossing is om te voorkomen dat uw woning warm wordt. Houd bijvoorbeeld zo veel mogelijk de gordijnen dicht. Of investeer in zonnewering.
Wilt u toch een airconditioning? Dan heeft u de keuze uit twee verschillende soorten: een mobiele airco en een vaste airco met een unit die aan de binnen- of buitenzijde van uw woning komen te zitten of aan beide zijden.
Een mobiele airco kunt u zonder toestemming installeren, als u hiervoor geen gat in de gevel hoeft aan te brengen. Voor een vaste airco geven we niet zomaar toestemming. U moet hiervoor eerst een aanvraag indienen voor een Zelf Aangebrachte Voorziening (ZAV). Zodra uw aanvraag bij ons binnen is, informeren wij u binnen 2 weken of u toestemming krijgt om de airco te installeren.
Voor uw aanvraag zijn een paar zaken hoe dan ook belangrijk. De buitenunit van de airco moet bijvoorbeeld niet in het zicht zijn aan de voorzijde van uw woning. Voor een unit aan de achterzijde van uw woning zullen we eerder toestemming geven. Verder mag voor de installatie geen onherstelbare schade ontstaan. Boren door kunststof kozijnen is bijvoorbeeld verboden.
Als u akkoord krijgt op uw aanvraag, dan gaat het om een tijdelijke toestemming. Bij verhuizing moet u zelf de airco verwijderen, tenzij de nieuwe huurder de airco overneemt. Deze huurder neemt de airco volledig en inclusief onderhoud over. U verwijdert ook de airco als die voor onze onderhoudswerkzaamheden in de weg staat.
Is het verstandig om een pelletkachel te nemen?
Bij Lek en Waard Wonen denken we van niet. Het verbranden van hout levert namelijk fijnstof en stankoverlast op voor slechts één ruimte die je daarmee verwarmt. Bovendien moeten voor de houten pellets bomen worden gekapt. Je hebt ook flink wat (droge) opslagruimte nodig om de pellets in huis op te slaan en je moet het reservoir van de kachel zeer geregeld bijvullen.
Wilt u ondanks de nadelen toch een pelletkachel? Dan heeft u een plan van aanpak nodig waarin u allerlei zaken moet regelen. Neem onder meer contact op met uw inboedelverzekeraar over de eventuele gevolgen van een pelletkachel voor uw verzekering. U licht verder de gemeente in over de installatie, die uiteraard aan alle wettelijke bouw- en veiligheidseisen moet voldoen. Belangrijk is dat er een deugdelijk rookkanaal is voor de veiligheid van u, uw huisgenoten en uw buren.
Voor de installatie van de pelletkachel vraagt u voorts toestemming aan ons. U moet hiervoor een aanvraag indienen voor een Zelf Aangebrachte Voorziening (ZAV). Zodra uw aanvraag bij ons binnen is, informeren wij u binnen 2 weken of u toestemming krijgt om de pelletkachel te installeren.
Ook na installatie houdt u zich aan de nodige regels. Zorg dat u het rookkanaal jaarlijks laat reinigen door een erkend bedrijf. Gebruik alleen schoon hout dat voor de verbranding in pelletkachels geschikt is. En stook niet wanneer het windstil of mistig is.
Was deze
informatie nuttig
voor u?