Aanpassingen aan uw woning

Wilt u een aanpassing aan uw woning doorvoeren, dan bent u verplicht dit aan ons voor te leggen. Soms is melden alleen voldoende, maar meestal dient de aanpassing vooraf bij ons aangevraagd te worden. Hieronder leest u meer over alle soorten woningaanpassingen, zoals zelf aangebrachte voorzieningen, woningverbeteringen en woonvoorzieningen.

Zelf aangebrachte voorzieningen

Voor het doorvoeren van aanpassingen aan uw woning dient u vooraf toestemming te vragen omdat dit invloed heeft op de waarde van uw woning. U heeft toestemming nodig omdat wij als verhuurder dan vooraf kunnen bepalen of de voorziening invloed heeft op de kwaliteit en verhuurbaarheid van de woning. Wanneer wij toestemming geven, zullen we aangeven of de voorziening verwijderd moet worden als u gaat verhuizen. Hieronder leest u meer over de aanpassingen die u zelf mag doorvoeren aan uw woning, waarvan sommige aanpassingen mét en andere zonder toestemming mogen worden doorgevoerd.

U heeft geen toestemming nodig voor ‘roerende’ wijzigingen. Voorbeelden hiervan zijn het aanbrengen van vloerbedekking en gordijnen of het sauzen van de muren.

U heeft toestemming nodig voor ‘onroerende’ wijzigingen of voor wijzigen aan de buitenzijde van de woning. Voorbeelden hiervan zijn het plaatsen van een eigen keukenblok of een ligbad. In de kluswijzers (zie hieronder) wordt aangegeven of u naast onze toestemming ook nog een vergunning moet aanvragen bij de gemeente.​

U kunt toestemming vragen door een ZAV-aanvraag in te dienen via dit formulier. U kunt daarbij eventueel een plattegrond, foto’s en andere documenten toevoegen. Het wel of niet toestemming krijgen, hangt onder andere af van de eventuele gevolgen voor de toekomstige verhuurbaarheid van de woning.
Bekijk de kluswijzers voor aanwijzingen per aanpassing

Woningverbetering

Wilt u een CV- installatie of een tweede toilet? U kunt dit bij ons aanvragen als woningverbetering.

U kunt een aanvraag voor een woningverbetering indienen door een email te sturen naar mail@lwwonen.info. Het kan zijn dat de opzichter vooraf de situatie moet bekijken om uw aanvraag te beoordelen. We maken dan eerst een afspraak met u.​

Wanneer uw aanvraag wordt goedgekeurd, ontvangt u van ons een brief waarin wij u informeren over de hoogte van de huurverhoging. Als u akkoord gaat met de huurverhoging, dan neemt de aannemer contact met u op om de werkzaamheden in te plannen. Als het werk klaar is, verhogen wij de huur met het afgesproken bedrag.​

Woonvoorzieningen

Woonvoorzieningen zijn aanpassingen in uw woning waarmee u zo lang mogelijk zelfstandig in uw woning kunt blijven wonen. Voorbeelden daarvan zijn:

  • plaatsen douchezitje;
  • verwijderen van drempels;
  • plaatsen traplift;
  • aanpassingen in de keuken;
  • aanpassingen in toilet of badkamer;
  • aanbouw aan de woning.

U kunt een aanvraag indienen bij de gemeente. De gemeente beoordeelt of u voor een woonvoorziening in aanmerking komt. Wanneer de gemeente van mening is dat u voor een woonvoorziening in aanmerking komt, wordt de voorziening ook door de gemeente en op kosten van de gemeente geplaatst.

Wanneer de gemeente van mening is dat het over een algemene voorziening gaat, waar u zelf in moet voorzien, kunt u contact met ons opnemen. Wij beoordelen in zo’n geval eerst of de aanpassing bij u geplaatst kan worden. Is dat het geval, dan maken wij onderscheid tussen seniorenwoningen en andere woningen. Bij seniorenwoningen nemen wij alle kosten voor onze rekening. Bij alle andere woningen betalen wij de arbeidskosten en zijn de materiaalkosten voor uzelf.